Следете ја нашата
фејсбук група


 

 

Контакт
e-mail:

brmiladinovci@yahoo.com
Ул. 8 бр 90а
1042 Миладиновци
телефон: 02 2577709

ООУ „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“

Активности кои ги организира училиштето

2016/2017

Ликовен Натпревар
Учество на 41-та традиционална меѓународна ликовна изложба  „13-ти Ноември“-2016  на тема „Слободна тема“ организирана од советот на град Скопје и Детскиот ликовне центар.
Освоено прво место со Валерија Стаменковска под менторство на Марија Зоксимовска

Новогодишен Базар
На 30.12.2016 рганизиран новогодишен хуманитарен базарКлиматска рехабилитација
Во период од 28.08.2016 до 04.09.2016 год.
30 ученици заедно со наставниците Дарко Петковски и Јаким Ристовски учествуваа во климатска рехабилитација во одмаралиштето
Бегова Корија во Крушево во организација на Министерството за животна средина.

Посета на театар и музеј
Организирана еднодневна екскурзија на 28.10.2016 со посета на Археолошки Музеј на Македонија и Театарска претстава Оливер Твист во театарот за деца и млади.2018/2019


Литературно Матине
Во Домот на култура „Илинден“, во рамките на јубилејната 20-та Литературна манифестација „Илинден 2019“, се одржа традиционалното Литературно матине за деца.  Честитки за ученичките кои освоија награди на Литературната манифестација која се одржа во Домот на културата во Илинден. Прво место Ирина Крстевска Второ место Матеја Јовановска Трето место Ана Марија Серафимовска

Собирање Електронски отпад
Организиравме, собравме и го предадовме отпадот во вистински раце . Благодарност до сите кои учествуваа и посебна благодарност до Елколект.Организиравме, собравме и го предадовме отпадот во вистински раце . Благодарност до сите кои учествуваа и посебна благодарност до Елколект.2019/2020


Колективно садење дрвја
ООУ "Браќа Миладиновци" од с. Миладиновци – Општина Илинден доброволно се придружи             на граѓанската иницијатива "Засади дрво, не биди трупец" , засадувајќи 16 садника од лешник на 27.10.2019 година.

Кино во училиште
На ден 04.10.2019 организирано гледање филм
и разговор со режисерот Ана Опачиќ, и Тихомир Кашмицовски техничар од Кинотека на Македонија. Организирано од Пик Продукција и здружение Кино Балкан. Како дел од проектот на град Скопје Децентрализација на културата - од центарот во периферијата


2020/2021


Патувачка филмска школа
„Патувачка филмска школа ОМНИБУС 2020“ е наменет за деца од основните училишта на периферните општини во градот Скопје. Заинтересираните ученици имаа можност да проследат кратка филмска школа за филмска уметност под раководство на проф. м-р Ана Опачиќ. Во практичниот дел учениците имаа можност да снимаат кратки документарни етиди на темата „НАСЛЕДСТВО - маалото во коe растеме“.

Светски ден на детето
На 20 Ноември 2020 ООУ"Браќа Миладиновци" го одбележа Светскиот ден на детето под мотото "За децата, од децата - иднината на образованието! Да создадеме свет каков што замислува секое дете. Да обмислиме подобра иднина. Честит 20 ти ноември - Меѓународен ден на детето!Меѓународниот ден на лицата со попреченост
3 Декември 2020 одбележан Меѓународниот ден на лицата со попреченост преку изработка на постер, презентации, ликовни и литературни творби на тема „Убавините на различностите - различни сме но сепак исти“ од страна на учениците. Да ги научиме децата дека сите сме еднакви со различни можности и потреби!

Медиуми за граѓаните – Граѓаните за медиумите
28 Декември 2020 - Македонскиот институт за медиуми, во рамки на своите програмски определби, ја унапредува соработката меѓу училиштата, медиумите и граѓанскиот сектор за промовирање и пренесување знаења за медиумската и информациската писменост. Оваа активност е дел од регионалниот проект „Медиуми за граѓаните – Граѓаните за медиумите“ што го спроведува конзорциум од граѓански организации од регионот со поддршка од Европската Унија.


Новогодишни пакетчиња
30 Декември 2020 - Позитивен пример за општествено одговорните компании Gans - Petrol Oil, Translead, Gosv - Trans и Ilin Oil и голема благодарност до управителот господин Александар Тодоровски, кој со подароците ги израдува нашите ученици кои следат настава со физичко присуство. Среќни Новогодишни и Божиќни празници !

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик
21 Фебруари 2021 Меѓународниот ден на мајчиниот јазик учениците од 9-1 одд и 9- 2 одд изработија презентации за некои од најзначајните претставници кои допринеле да се афирмира македонскиот јазик и неколку пораки за мајчиниот јазик кој треба да го чуваме и негуваме како наше најголемо културно и духовно наследство..Ден на шегата
Нашето секојдневие -маските денес во поинакво издание 🍀 Првоаприлски 🤡😮🧚‍♀️🎉🎀

Ден на пролетта
2 Април 2021 – "Секој во животот од сѐ како прво, треба да посади барем едно дрво" - Пролетта ја најавивме, засадувајќи ја црешата на нашата иднина! Сарење дрвја во дворовите на училиштата во Миладиновци, Текија и Мршевци.

Ден на книгата
2 Април 2021 - Книгата е нашиот најдобар другар. Таа е мудар советник, а воедно и учител. Денес го одбележуваме Меѓународниот ден на литературата за деца, па по тој повод организиравме литературно читање со истакнатиот поет за деца Филип Димкоски. Учениците се запознаа со творештвото на овој млад поет, а воедно се претставија и со свои творби.

Денот на планетата Земја
22 Април 2021 - Денот на планетата Земја, 22-ри Април се одбележа во спроведување на повеќе активности каде учениците се претставија со своите поетски и прозни творби, со презентирање драмски текст, изработување плакати со Еко пораки..

Сесловенските просветители
24 Мај 2021 Писменоста е одраз на секој народ. Па затоа денешниот ден - Денот на сесловенските просветители им го посветуваме на двајцата браќа св. Кирил и Методиј кои успеаа со огромна љубов и пожртвуваност да ја рашират писменоста кај сите словенски народи.

Активности на часовите
Дел од активностите за време на часовите по ликовно, природни науки и општество, каде што учениците креативцно се изразуваат и преку нивните изработки директно се запознаваат со содржините од наставните предмети.Одбележување на патрониот празник на училиштето
4 Јуни 2021 - Да се говори за Браќата Миладиновци значи да се говори за поборници за културната слобода на својот народ, за својот мајчин јазик, учители кои своето знаење несебично го пренесувале на друг. Делото на браќата Миладиновци ќе остане засекогаш вткаено во срцата на секој македонец. Нивното значење е огромно не само за македонската литература туку и за нашата историја. Горди сме што се наши патрони,што го носиме нивното име и се образуваме во училиште кое е расадник на образовани и воспитани млади генерации, кои понатаму успешно чекорат во животот, притоа следејќи ги современите трендови и промени во образовниот систем. По повод одбележувањето на Патрониот празник на Општинското Основно Училиштето ,,Браќа Миладиновци“ с.Миладиновци , директорката на училиштето, Марија Зоксимовска заедно со претставници од Советот на родители, вработени и претставници од Училишен одбор,положија свежо цвеќе пред бистите на нашите патрони Димитар и Константин Миладинови. Во согласност со моменталната ситуација и во рамки на почитување на мерките за заштита од Ковид 19, училиштето оваа година Денот на училиштето го одбележa преку реализирање на голем број на активности на тема: „Учиме, твориме, спортуваме и другаруваме“, во кои се вклучија сите наставници и ученици од прво до деветто одделение. Горди сме што го носиме името на наши патрони „Браќата Миладиновци“ и чест ни е да образуваме и воспитуваме млади генерации, кои понатаму успешно ќе чекорат во животот. НЕКА НИ Е ЧЕСТИТ ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК! .
2021/2022


Детска недела
Одбележување на Детска недела и свечен прием на првачињата во детската организација под мотото ,,ЈАС ИЗБИРАМ ЗДРАВЈЕ, А ТИ?.

Работилници - Среќно детство
По повод 20-ти Ноември - Светскиот ден на детето, членовите на Ученичкиот парламент, учениците од литературниот и ликовниот клуб, учествуваа во работилници и твореа на тема "Среќно детство"

Новогодишна претстава и пакетчиња
27. Декември 2021г. учениците од драмската секција, хорот и оркестарот на ООУ "Браќа Миладиновци" с. Миладиновци", приредија новогодишно изненадување за учениците од прво до петто одделение. На крајот на претставата сите дечиња добија новогодишни пакетчиња, донација од нашите соседи ОКТА..

Обука на наставниците
На ден 14.1.2022 година се одржа обука за наставниот и ненаставниот кадар во училиштето на тема „ Специфични тешкотии во учењето, (дислексија, дисграфија, дискалкулија и ADHD) анксиозност и депресивност кај децата“ Обуката беше одржана од страна на Центарот за невропсихологија, психотерапија и психологија - Когниција.

XL Регионален натпревар по МАТЕМАТИКА
На ден 26.03.2022 година Училиштето беше домаќин на XL Регионален натпревар по математика за Регионот: Илинден, Гази Баба и Петровец. Натпреварот Беше организиран од страна на наставникот по математика Јаким Ристовски со помош и поддршка од Директорката и останатите наставници. Учестуваа вкупно 94 ученици од 4то до 9то одделение, од вкупно 13 училишта. Нашето училиште го претставуваа 4 ученички од кои една освои Пофалница.
2022/2023